V času zimske sezone je na preletu veliko vodnih in močvirskih ptic, zato bodite pozorni na večje jate galebov, žerjavov, močvirnikov, rac in gosi ter posameznih osebkov ali parov vodnih ptic. Za opazovanje v zimskem času so najbolj primerne večje vodne površine, predvsem jezera, gramoznice in akumulacije. Opazujemo v takem vremenu, ko je vidljivost dovolj visoka, da lahko razločimo barve in velikosti osebkov, pri čemer seveda upoštevamo ustrezno oddaljenost od ptic.

PTICE SO V ZIMSKEM ČASU ŠE POSEBEJ RANLJIVE IN PLAŠENJE POVZROČA PRI NJIH IZGUBO ENERGIJE, POTREBNE ZA PREŽIVETJE! ZATO BODIMO PRI OPAZOVANJU DISKRETNI IN SE RAJE IZOGIBAJMO VEČJIM JATAM VODNIH PTIC, DA JIH NE SPLAŠIMO!

 

Na gramoznicah lahko v tem času opazujemo sledeče pogostejše vrste: kormoranliskalabod grbecmlakaricačopasti ponirekmali ponireksiva čapljavelika bela čaplja – vodomec.

Nekatere redkejše vrste, ki jih lahko opazujemo v zimskem obdobju so: čopasta črnicasivkažvižgavkakonopnicakreheljcregljadolgorepa racazvonecrečni galeb.

Pojavljajo pa se tudi kakšni zelo redki gostje: polarni slapnikrumenonogi in sivi galebsiva gosbeločela gosduplinska kozarkatatarska žvižgavkapritlikavi kormorančrnogrli ponirek.

 

Bodite uspešni pri opazovanju, ne pozabite objaviti podatkov ali jih posredovati strokovnjakom, saj lahko vsak podatek šteje za zelo pomembnega!