PONOVNO ODKRITA VRSTA –

Velika trobelika (Cicuta virosa) iz družine kobulnic (Apiaceae) velja v Sloveniji za precej redko vrsto z le nekaj znanimi rastišči. V Prekmurju so bila znana rastišča v bližini mrtvic reke Mure nekje iz 90-ih let prejšnjega stol., nato so počasi izginila. Opazili smo jo ponovno šele leta 2020 v mrtvici Bobri pri Dolnji Bistrici.

Gre za zelo veliko trajnico, ki je zelo strupena, saj vsebuje cikutoksin (tega je največ v korenu rastline in lahko ob zaužitju povzroči smrt). Liste ima pernato sestavljene in so precej veliki, lističi so ozko suličasti, po robu nazobčani. Cvetovi so drobni, beli, združeni v sestavljeno, kobulasto (dežnikasto) socvetje. Plod sestavljata dva plodiča, ki imata na vrhu kratke trne.

Trobelika velja za mistično rastlino, s katero naj bi se domnevno zastrupil celo sam Sokrat (sodeč po opisanih simptomih v Platonovih Dialogih). Koren je velik, razdeljen na pretine (majhne zračne kamrice), kar omogoča pretok zraka v vodnem okolju. Rastlina namreč uspeva tik ob vodah in je pogosto amfibijska (občasno lahko uspeva tudi v vodi). Dandanes je rastlina ogrožena predvsem zaradi izginjanja primernih rastišč, njeno ponovno pojavljanje v mrtvici Bobri je zato toliko pomembnejše.