PRIDE* (PARTNERSHIP FOR RURAL IMPROVEMENT & DEVELOPMENT IN EUROPE) je Erasmus+ program, namenjen izobraževanju in mobilnosti odraslih, predvsem iz ruralnih območij, ki ga ponuja Grampus Heritage & Training iz Velike Britanije.

Še zadnja PRIDE skupina v letošnjem letu nas je obiskala in to v času od 8. do 15. avgusta. Udeleženci iz Velike Britanije so tokrat v okviru programa PRIDE odkrivali uporabo geotermalne energije v regiji. Poleg tega pa so spoznavali nekaj tradicionalnih obrti ter kulturno in naravno dediščino Prekmurja in Pomurja nasploh.

Potovanje po pokrajini smo začeli z obiskom Pomurskega muzeja v Murski Soboti, da bi lažje razumeli razvoj regije. Potem smo nadaljevali pot do reke Mure v Ižakovcih, kjer smo uživali v čisti in mirni naravi. Naslednji dan smo začeli s predstavitvijo in degustacijo paradajza v podjetju Lušt, ki je bila prva postaja na programu glede uporabe geotermalne energije. Po kavi in klepetu smo se odpravili na prvo rokodelsko delavnico k Pomelaju v Mali Polani. Dan smo zaključili z obiskom mrtvice v Kotu. Tam smo videli posledice suše, saj je bil vodostaj zelo nizek, kar se je lepo dalo opaziti na trstičju.

Nov dan nas je odpeljal na naslednjo rokodelsko delavnico, in sicer v DUO center Veržej, kjer so naši gosti sodelovali v lončarski delavnici. Po uspešno končani delavnici smo dan zaključili v Radgonski kleti, kjer smo opravili ogled in degustacijo. Petek smo začeli s predstavitvijo v hotelu Livada v Termah 3000. Direktor Igor Magdič nam je predstavil zgodovino zdravilišča s poudarkom na geotermalni vodi in izkoriščanju le-te. Naše goste je zanimala predvsem črna termo-mineralna voda. Nato smo se odpravili v Ocean Orchids, kjer nam je tehnični direktor Tomaž Jevšnik predstavil, kako v podjetju uporabljajo geotermalno energijo za proizvodnjo orhidej. Dan smo zaključili v Lendavi na stolpu Vinarium, kjer smo uživali v razgledu.

Predzadnji dan naših aktivnostih se je začel deževno. Obiskali smo grad Grad na Goričkem in doživeli pustolovščino v Vulkaniji z vulkanologom Olijem. Preden smo se vrnili na Ravensko, smo se še povzpeli na Tromejnik pri Trdkovi. Zadnji dan za naše goste se je začel s kavo v čokoladnici Passero in z nakupom njihovih izdelkov. Potem smo nadaljevali pot do Bukovniškega jezera, kjer smo, čeprav je jezero brez vode, uživali v čudoviti naravi in razpravljali ob energijskih točkah. Dan smo zaključili s sprehodom skozi Mursko Soboto. V ponedeljek so se naši gosti poslovili in se vrnili domov.