V času od 6. junija do 13. junija smo v Zavodu Logarica gostili 6 udeležencev iz Velike Britanije v okviru PRIDE programa (PARTNERSHIP FOR RURAL IMPROVEMENT & DEVELOPMENT IN EUROPE): Sustainable lifestyle through traditional crafts. Udeleženci so k nam prišli z namenom spoznati različne oblike in načine ohranjanja tradicionalnih obrti in veščin iz naše regije.

Skupaj smo raziskovali zgodovino, kulturo in naravo Pomurja, predvsem ravninskega dela Prekmurja ter Prlekije. Udeleženci so se udeležili različnih delavnic, npr. pletenja košaric in izdelkov iz koruznega ličja (Pomelaj, Mala Polana), lončenih izdelkov iz gline (DUO center, Veržej) ter dekorativnih predmetov iz slame (družina Smodiš, Lipovci).

Pod strokovnim vodenjem lastnikov in tehničnih vodij, smo si ogledali uspešna mlada podjetja v regiji, ki na kakršenkoli način vpletajo tradicionalna znanja in naravne vire v svojo proizvodnjo. Obiskali smo LUŠT (proizvodnja paradižnika, Renkovci), Ocean Orchids (proizvodnja orhidej, Dobrovnik), Passero (proizvodnja čokoladnih izdelkov, Tešanovci), Dom penine (vinska klet Gornja Radgona) ter Zidanico Malek (Puklavec družinska vina, Jeruzalemske gorice). Pri nekaterih ogledih smo imeli tudi možnost okušanja njihovih domačih izdelkov.

Skupina angleških gostov se je med obiskom seznanila z naravnimi in zgodovinskimi značilnostmi naše pokrajine. Tako smo si ogledali stalno razstavo o življenju Pomurcev v Pokrajinskem muzeju v Murski Soboti, obiskali smo reko Muro v Ižakovcih (Otok ljubezni) in se zapeljali z brodom, pogledali smo si tudi eno naših najbolj vitalnih mrtvic, Bobri, kjer smo nekoliko več spregovorili o varstvu narave, Natura 2000 območjih in bisofernem rezervatu.

Ob izmenjavi mnenj in različnih pogledov na tradicionalna znanja smo se z našimi gosti veliko pogovarjali, pogosto kar med kulinaričnimi doživetji, saj smo zanje organizirali tudi kosila in večerje. Za nas je bila to po dveh letih “premora” spet ena lepa izkušnja in se že veselimo novih gostov, ki pridejo k nam v juliju.