V zgodnjem spomladanskem času je lahko sprehod ob reki Muri dokaj dolgočasen, lahko pa je izjemno zanimiv. Člana zavoda sva se sprehodila od dokležovske gramoznice do broda v Ižakovcih in sva pri tem imela srečo opazovati lepo število različnih vrst ptic (36). Na sami gramoznici so naju prijetno presenetile reglje (4 samci, 1 samica) in kreheljc (1 samec), družbo sta jim delala še laboda grbca, več mlakaric in nekaj čopastih ponirkov. Med trstičjem sva kar nekaj časa opazovala samičko malega detla, ki je precej samozavestno kljuvala sredico trsta. Tudi drugi duplarji so bili ta dan zelo aktivni, saj sva opazovala pivko (teritorialno so se oglašali vsaj 3 osebki), prisluhnila klicem srednjega detla in zelene žolne (ta se je celo odzivala na klice pivke) ter si nazadnje pogledala, kako si je črna žolna urejala duplo med “Tulipani” (sestoj platan), kjer je že začela gnezditi tudi manjša kolonija kavk.

 

 

 

 

 

 

V gozdu so bili z oglašanjem in petjem zelo aktivni brglezi, stržki, ščinkavci, kratkoprsti plezalčki, škorci ter cikovt. Vrbjega kovačka sva slišala le enega, kar je za ta letni čas zelo nenavadno. Tudi sinice so bile precej aktivne (velika sinica, plavček, močvirska sinica, dolgorepka), med grmičevjem se je občasno spreletela tudi taščica. Na rečnih prodiščih so se spreletavali pikasti martinci (2 do 3 osebki), sive in bele pastirice ter večja jata sivih vran, za katere sva sprva menila, da se hranijo s kadavrom, a so se zgolj “poigravale” v vodi. Lepo srečanje je bilo tudi z velikim žagarjem (2 para ter 1 samec), o katerem smo že pisali.

Lahko rečem, da je bil terenski sprehod ob Muri precej uspešen, glede na oblačno vreme in s prijetnimi, pomladanskimi temperaturami.